Conceptul Date Deschise reprezintă principiul conform căruia anumite seturi de date publice trebuie să fie puse la dispoziție tuturor utilizatorilor.

Acest principiu facilitează accesul la date, promovează transparența și încurajează reutilizarea acestora prin exploatarea potențialului pe care aceste date îl reprezintă. Aceste date pot fi transmise ca informație către toată lumea care ne înconjoară.

Portalul Date Deschise implementat colectează și generează , în cadrul soluției, alinierea nivelului de transparență și responsabilitate a instituțiilor publice din România cu practicile Uniunii Europene. Informațiile instituțiilor publice din România, generate de Portalul Date Deschise, sunt de un real interes pentru o mai bună cunoaștere a unor aspecte importante a tot ce ne înconjoară .

Portalul Date Deschise se bazează pe utilizarea platformei CKAN care este o platformă matură, fiind cea mai utilizată platformă open-source pentru portaluri de date pe baza căreia au fost create servicii de date deschise precum:

http://data.gov.ro/ punct central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritățile și instituțiile administrației publice.

http://open-data.europa.eu punct central de acces către seturile de date deschise, generate de către instituțiile Uniunii Europene.

http://data.gov.uk portalul de date deschise al guvernului Marii Britanii.

http://data.gov portalul de date deschise al guvernului Statelor Unite ale Americii.

http://data.gov.gr portalul de date deschise al guvernului Greciei.

http://data.gouv.fr portalul de date deschise al guvernului Franței.

https://danepubliczne.gov.pl/ portalul de date deschise al guvernului Poloniei.